2024 Mutfak Modeli Trendleri

Ada Mutfak Tasarımı

2024 Mutfak Modeli Trendleri

Bu yıl tasarımcılardan elde edilen verilere göre, adalar, özel içecek alanları, katmanlı aydınlatma ve yeşil ve altın vurgular trend olurken, beyaz dolaplar, yemek masaları ve gürültülü cihazların popülaritesi azalıyor.

Bu verilere göre;

1. Adalarda artış: Tasarımcıların yaklaşık yarısı, müşterilerinin kat planlarını maksimum adalara sahip yemek yenebilen mutfaklara göre düzenlediklerini söylüyor. Toplanma yeri, çalışma yüzeyi ve yemek masası olarak kullanılmasının yanı sıra ada, mutfakta bir tasarım odak noktası olarak hizmet veriyor ve katılımcıların %43,8’i mutfak adasını bir ifade rengi için en iyi yer olarak seçiyor.

Ada Mutfak Tasarımı

Ada Mutfak Tasarımı

2. İçecekleri getirin: İster şarap, ister kahve ya da smoothie için olsun, bu yılki anket katılımcılarının yaklaşık %60’ı mutfaklarda özel içecek alanlarının popüler olacağını söylüyor.

Tasarımcı Sanem Soyak, “İçecek merkezleri bir mutfakta yer alması istenen öğelerin başında geliyor” diyor. “İçecek merkezleri artık kahve/çay servisi, su sebilleri, tezgah altı soğutma ve insanların yaygın olarak tükettiklerinin büyük bir parçası haline gelen smoothie, shake ve acai kaseleri için dondurulmuş ürün depolamayı içeriyor.” diyor.

İçecekler İçin Dolap

İçecekler İçin Dolap

3. Beyaz yerine ahşap: Beyaz dolaplar yıllardır mutfakların vazgeçilmezi olsa da, tasarımcılar artık ahşap dolapların geri dönüş yaptığını söylüyor. Popüler mutfak renk trendleri sorulduğunda, ahşap katılımcıların %28’i tarafından belirtilerek, %26 tarafından belirtilen beyazı geride bıraktı.

Ahşap Tonları

Ahşap Tonları

4. Doğadan ilham alan tonlar: Mutfak için renk trendleri sorulduğunda, yeşil %32 ile en yüksek cevabı verirken, pembe, şeftali, mercan ve somon %3 ile en düşük cevabı aldı.

İç mimar Damla Kışar, “Yeşil renk, duvarlardan dolaplara ve fayanslara kadar genel olarak tasarımda hala güçlü bir şekilde kullanılıyor” diyor. “Bu yıl İspanya, Portekiz ve İtalya’ya tasarım ve fayans fuarlarına gittim ve her koleksiyonda renk paletinin bir parçası olarak gösterildi, bu da bana bir süre daha burada kalacağını söylüyor.” diyor.

5. Altın tonlarına talep artıyor: Önümüzdeki üç yıla bakıldığında, katılımcıların %49,5’i mutfak armatürleri için en iyi metalik rengi altın olarak belirleyerek paslanmaz (%48) ve siyahın (%45) önüne geçti. Özellikle mat (%63,9), fırçalanmış (%54,3) ve saten (%48,9) yüzeyler en popüler yüzeyler olacaktır. Benzer şekilde, katılımcılar altın, bronz ve bakırın aydınlatma armatürleri (%54) ve lavabolar (%18,5) için en popüler yüzeyler olduğunu bildirmiştir.

6. Çok sayıda aydınlatma: Trende göre, tasarımcılar farklı işlevleri desteklemek için birden fazla aydınlatma katmanı kullanacak: farklı ruh halleri yaratmak için ortam aydınlatması (%84,7), dekoratif ifade aydınlatması (%80,2) ve güvenlik ve estetik için gece aydınlatması (%69) şeklinde tercih ediliyor.

Mardesign Kurucusu Önder Çil, “Mutfak, birden fazla aydınlatma katmanı göstermek için evdeki en iyi odadır” diyor. “Ada ve lavabo alanı gibi çalışma alanlarının üzerine görev aydınlatması ekliyoruz. Ardından, odanın çevresindeki tezgahları tamamlamak için LED şerit aydınlatma da ekliyoruz. Ayak ucu, tezgah altı ve dolap içi aydınlatma, sıcak, kısılabilir, ortam aydınlatması ile havayı belirliyor.”

7. Sessiz nitelikler: Tasarımcıların gürültülü aletleri ve çarpan dolap kapaklarını ortadan kaldırmasıyla mutfak hiç olmadığı kadar sessiz. Yeni bulaşık makinesi arayanların %64,5’i ultra sessiz bir modeli tercih ederken, %40,6’sı gürültülü çöp sıkıştırıcıyı standart çekmeceli hazneler için terk ediyor. Yumuşak bas-aç dolap teknolojisi popülerliğini koruyor ve %43,3’ü ev sahiplerinin bu temiz donanım yaklaşımından hoşlandığını kabul ediyor.

8. Bilinçli depolama çözümleri: Katılımcıların %50’sinden fazlası daha fazla alan ve işlev için gömme, uşak ve gömme kiler ararken, bağımsız ve açık raf seçenekleri %15’in altında kalıyor. Ayrıca, ev sahiplerinin %37’si özelleştirilebilir çekmece bölücüleri ve bölmeleri olan dolaplar istiyor.

İç mimar Ceren Nidam, “Depolama, bu kadar çok özelleştirilmiş seçenekle her zamankinden daha önemli” diyor. “Öncelikler genellikle büyük, derin çekmeceler, kiler dolapları, baharat deposu, çöp ve geri dönüşüm merkezleri ve açık rafları içeriyor.” diyor.

9. Beslenme ihtiyaçları: Beslenme ve sağlıklı beslenmeye giderek daha fazla odaklanılmasıyla birlikte, tasarımcıların %78’i ev sahiplerinin sağlıklı yaşam tarzlarına uyum sağlamak için daha fazla esnekliğe sahip daha fazla soğutma alanı istediğini ve %68’i airfry ve buharda pişirme gibi entegre pişirme işlevlerine sahip cihazlar istediğini söylüyor.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.